Vađenje drvoreda na Korzou

Lipama na Korzou ipak je došao kraj. Ni tri decenije nakon njihove sadnje, nisu uspele da se razviju i opstanu, pre svega zbog betonskog okruženja i prevelike izloženosti letnjem suncu. Zameniće ih sedmogodišnje sadnice otpornije vrste lipe, varijeteta „seleste“.

Redovnu negu obezbeđivaće im sistem za navodnjavanje u koji može da se ulije 20 litara vode.

Korzo je trenutno u veoma zapuštenom stanju. Od pločnika i komunalne opreme pa do izlepljenih uličnih svetiljki i žvrljotina, što sve zajedno odaje tužnu sliku. Neka nove sadnice budu početak preporoda, nekad najlepše subotičke ulice.

 KOMENTARI

 1. stormwatch kaže:

  Pogledajte ovaj drvored….30 godina je to drvece lepo raslo, granalo se i zelenilo u prolece, leto i do jeseni kasne…..sad je neko od nazadnjaka odlucio da to treba poseci jer se nekom tamo u gradskoj kuci digo da namesti posao sadnica koje ce se bolje primiti od ovih koje su se primile pre 30 godina.

  Na isti nacin je pre neki dan vlada platila 190 Miliona Eura za Kopernikus kablovskog provajdera….a vlasnik tog istog provajdera koji ne vredi vise od 5 miliona – nazadnjacki kadar, je fino za 180 miliona juce kupio jedine preostale nezavisne tv i radio stanice u zemlji……ova dva slucaja imaju vise zajednickog nego sto mozete zamisliti.

 2. gligorije kaže:

  dom vojske dom grkljana…smrdi na mokracu kad se prodje pored istog….

 3. afet kaže:

  alo botine to je dano trebalo dase uradi jer drvece je propadalo na njiova mesta cemo se zasadi ti nove mlade drvece koje ce mo da pazimo bolje zalivamo itd

 4. ffilozoff kaže:

  Tuzno…Od KORZOA Nam napravili oronulo,brdsko-planinsku ulicu…i to u decembru kad korzo treba da blista!!!

 5. Tarabetina kaže:

  gde su sada ZELENI ups da oni su se slizali sa naprednim strucnjacima pa ih zabole za zeleno u gradu ….. .l.

 6. pista kaže:

  A da ste malo zalivali ove lipe za koje se tvrdi da „nisu rasle“ …?

 7. Megille kaže:

  @ stormwatch : Uvalili su im stranci neku zaostalu ‘kablovsku’ tehnologiju iz kamena doba. Koblove su pobacali u rupe čiji krajevi još uvek negde vire iz zemlje.Ovih dana mi se žalio i Mile šofer da se spotakao i pao preko jednog od tih nezakopanih kablova koji vire Texaski laso iz zemlje .Dio tih kablova nije ni stručno obeležena i zakopana već na te kablove su često nabacan razni šut a po propisu trebali biti zaštičeni peskom sitne frakcije.Koga to zabrinjava ,pa to je ‘digitalizacija ‘ Srbije po Ana Brnabić ‘recepturi’- U svetu danas digitalizacija se koristi direktno preko satelita ,ne preko nekih ‘provajdera’ iz kanalskih rovova. Stručnjaci su ala im vera..najnapredniji su u ‘regionu’.

 8. stormwatch kaže:

  @Megille

  E Megille, ja ne znam kakva vam je ta lezbo receptura, to ste vi velikom vecinom glasali tamo, pa sad imate kolach po istoj to recepturi. Da li ste ocekivali da mix ratnih huskaca, laznih pravnika, homoseksualaca, keramicara i molera uradi nesto kako treba? Bese jedan moler pre mnogo decenija, vas omiljeni moler….na njegovom primeru je bar trebalo da shvatite da moler ne mozh biti na celu drzave.

 9. Bezimeni notar kaže:

  Neko bi ovde trebao da se prijavi u neki kviz… sve i o svemu zna sve. Neverovatno!

 10. Adolf Hitler kaže:

  @stormwatch

  momak, smiri se.

 11. Megille kaže:

  @ stormwatch : Taj tvoj moler jeste bio ‘moler’ -ali iskustvom ‘ moleraja ‘ iz I rata…E sad taj moler je porušio celu Europu sa Sovjetima zajedno-rekavši ‘ ovaj rat na bojnom polju nečemo u celosti izvojevati ,ali zadat ćemo takav udarac našim neprijateljima da nikada više neće se uzdići ‘ ipak je bio u pravu -svi pobednici u II ratu su postali gubitnici ,a gubitnici su postali pobednici sa najačom ekonomijom u svetu koji su stvorili -naime i ameri su nemci -zar ne ???

 12. Mungos kaže:

  Ja ne znam odakle to dolazi da se stalno vrti po Balkan-forumima tvrdnja da je A. Hitler bio moler. On je u mladosti pohadjao Realku koju je napustio i koju nikada nije zavrsio. Nikada nije nista izucavao u smislu zanata, a pogotovu nije radio kao moler ili slicno. Nikada u zivotu nije bio zaposlen niti je ziveo od zaradjene plate. Dva puta je bezuspesno konkurisao za upis na likovnu akademiju u Becu . Da su ga primili na studije, istorija covecanstva bi danas drugacije izgledala. Sto se njegovog likovnog talenta tice na netu se mogu videti njegovi akvareli, pa neka svako sam sudi o njegovom likovnom talentu. Licno sam misljena da bi upravo ljudi na Balkanu pre okacili na zid jednog Hitlera nego recimo Pikasa ili slicno. Naravno pod uslovom da ne znaju ko je autor slike.

 13. Megille kaže:

  Ali da se vratimo poznatom drvoredu u Subotici na popularnom nekadašnjem ‘korzou ‘.Naime jedan od tih mada ne najmanjih problema je to što je taj drvored ‘zasađen’ na glavnu odvodnu kanalicioni kolektor koja senalazi u toj ulici u strogom centru grada Subotica. Lipe po prirodi ne snalaze se u zagađenom prostoru ili na prezasičenim zagađenim vodonosnim slojevima. Zato su i svojevremeno i u Subotici zasadili popolarne ‘gelegonje’ jer koriste veliku količinu vode u procesu rasta i na taj način su smanjivali nivo podzemnih voda . Naime prirodno stanište su im močvarna područja ,a centar Subotice je sagrađena na nekadašnjem močvarnom delu grada.

 14. stormwatch kaže:

  @Adolf Hitler
  Follow your leader….

  @Mungos
  Normalno da bi stavili h*tlerove shkrabotine u svoje balkanske stanove…te slike sto je vash moler nashkrabao nisu nista drugo nego cisto zlo bez ukusa.

  @Megille
  Bez americkih i engleskih novaca i sistema – i nemacka i austrija bi bile samo zemlje treceg sveta u danasnje vreme…isto ko i balkan.

 15. Istina kaže:

  @Megille

  Oduvek me je zanimalo koji „genije“ je smislio da se naselje podiže na močvarnom terenu. To uzvišeno istorijsko „znanje“ konstantno pravi probleme, ali očito sujeta pripadnika te „elite“ ne dozvoljava da prizna očiglednu katastrofalnu grešku.

 16. Istina kaže:

  Da dopunim priču o Hitleru.

  Adolf Hitler je vanbračni unuk člana jedne od vladajućih porodica Familije koji je krajem XIX. veka poslat da živi i radi u Beču, Samjuela Rotšilda, bogatog bankara. Bio je napasnik i silovao je služavku Anu Mariju Šikelgruber. Ona je rodila sina Alojza, oca Adolfa Hitlera. Jevrejin po dedi, Hitler je iskorišćen za porobljavanje Evrope i pohod na Rusiju, ali je pao pred Staljingradom pa su ga njegovi Cionisti odmah pustili niz vodu i postali „saveznici“ u borbi protiv njega da bi oteli što veću teritoriju Evrope od Sovjeta (koji su takođe njihovi agenti). On je, Jevrejin po dedi, sprovodio holokaust, on je bio glavnokomandujući, on je pobio deo jevrejskog naroda. On, Jevrejin po dedi, i samo on. Ostale nacije i veroispovesti sa tim nemaju veze.

  Hoćemo dalje? Recimo o (lažnom) Titu? Koji ima veze sa Hitlerom.

  Joshua Ambroz Mayer (lažni Josip Broz), poljsko-slovenačko-austrougarski cionista rođen je u Beču 7. maja 1891 godine i uživao je u najboljem dostupnom školovanju na nemačkom jeziku, diplomirao je muzičku akademiju kao odličan pijanista. Obrazovanje je nastavio na Austrijskoj Carskoj Vojnoj Akademiji u Pečuju i to u istom razredu kao i budući vođa Trećeg rajha Adolf Hitler.

  Hoćemo li o još nekim „znamenitim“ ličnostima istorije? Hoćemo li da idemo sve do njihovih izvora koje svim silama pokušavaju da sakriju lažima, prevarama, obmanama, falsifikovanjem istorije…? Zašto su uvek drugi krivi? Zato da se „goje“ koje ne znaju istinu međusobno ubijaju i ostvaruju interese onih koji njima, tako neobrazovanima, upravljaju. Otud napadi Agenture na Istinu, gde god se nalazila.

 17. Nije nego kaže:

  Prema poipsu iz 2015 godine, 45 miliona US- gradjana je u rubriku o poreklu napisalo German. prema tome Nemci pretstavljaju najvecu etniju u USA. Postavlja se skromno pitanje da li su Nemci izgradili USA ili obrnuto?

 18. stormwatch kaže:

  @mali shizoidni nazi multinik shovinista

  Iz tvojih recenica se vidi apsolutna ljubav prema zlochincu zvanom ah. Tvoj „junak h*tler, jedan drugi „junak“ imenom Andreas Günter Lubitz i ti imate mnogo toga zajednickog…i jedan i drugi i treci mogu se kladiti su bili izuzetno losi studenti i veoma losi u onom cime su se bavili…ovaj tvoj prvi je lose skrabao nesto sto je on nazivao slikama, a u sustini je to bilo obicno govno….Andreas bio jedan od najgorih mogucih pilota i sa samo 100 prebednih sati letenja od kojih su 50% bili poklonjeni, hteo je da bude kapetan prve klase, govno od pilota i choveka. Ti si pak govnjiv u svim tvojim pokusajima da budes kompetentan u bilo cemu, tebi drugi pisu poruke a tvoj mozak ne funkcionise izvan tvog primitivnog sveta koji se vrti oko gluposti…..parking karte i dogecoin su tvoji najveci uspesi u zivotu, i to sto su ti mama i tata kupili kompjuter na kom pises poruke. E sad, sva trojica ste failovali…..jedan je usled svoje inkompetencije i ludila unistio evropu za narednih 200 godina, drugi je razbio avion i pobio ljude, a ti…..pa ti nisi nista uradio, jer si upravo niko i nista….u tvom svetu je to veliki uspeh.

 19. stormwatch kaže:

  @Nije nego

  34 Miliona su u istu tu rubriku stavili IRISH….ocete reci jos uvek da su Nemci izgradili Ameriku? Sta sa 75 Miliona direktnih Britanskih potomaka?

 20. Hrvoje Macanović kaže:

  Iskreno mi je žao tih lipa koje su svakog lipnja (juna) predivno mirisale, ulepšavale ulicu, a tokom letnjih žega stvarale prijatnu hladovinu … Nisam stručnjak za botaniku, niti za trange-frange poslove političara, pa se pitam da li nam u centru grada zaista trebaju velika stabla koja će samo da krive i podižu asfalt ili betonske kocke?!?
  Da ja nešto odlučujem u ovom gradu prvo bih na odgovornost pozvao tog „stručnjaka“ za estetiku i botaniku. Bez ‘leba bih ostavio tu gluperdu koja je umislila da se velikim krošnjama može ispraviti „tužna slika“ koju pruža Korzo. Zar treba sakriti prelepe fasade, na primer zgradu Subotičke trgovačke banke („Putnik“)?! Svako ko je vidi kaže da je lepa k’o licidersko srce, a ta lepa zgrada nije jedina lepa na Korzu. Sram da bude sve vas tupane i glupane koji odlučujete o gradu!!!
  U tekstu se kaže: „korzo je trenutno u veoma zapuštenom stanju. Od pločnika i komunalne opreme pa do izlepljenih uličnih svetiljki i žvrljotina ..“, pa jebala vas komunalna policija čiji je posao da se brine i štiti urednost grada.
  Očistite prvo to trošadžijsko leglo neradnika ili neka rade ono za šta su plaćeni. Uklanjanje lipa sigurno neće poboljšati niti ulepšati TUŽNU (i sve tužniju) SLIKU ovog grada.

 21. stormwatch kaže:

  @Hrvoje Macanović

  Jeste, nazadnjacima je korzo trenutno u veoma zapustenom stanju, to trenutno je skoro 7 predugih godina.

 22. Nije nego kaže:

  @ stormwatch
  USA sigurno nisu izgradili Nemci. Gradjana USA koji se izjasnjavaju da imaju Englesko poreklo ima 26,9 miliona i oni su na 5 mestu iza Nemaca, Afroamerikanaca, Iraca i Meksikanaca.

 23. Megille kaže:

  Suboticu su osnovali Austrijanci i Nemci zajedno sa Hrvatima i prvim komandantom grada . Prvi komandant grada bio je Luka Sučić. Prvu kapitalnu-urbanu zgradu pozorišta je izgradio austrijski nemac. Izgradnja Subotičkog pozorišta je uveličano simbolikom korintskih stubova koji su kroz duge vekove sa sobom donosili : Dugovečnost, kulturu, ponajviše dramsku umetnost ,obrazovanje i sveopšti napredak.
  Grad se formiralo na močvarnom delu grada ,a jedino uzvišenje je bilo gde se nalazio i nalazi se subotički Franjevački samostan -tvđava. Močvara je služila kao bedem i prirodana fortifikacija za odbranu naselja. U takvom močvarnom okruženju bilo je opasno živeti ,ali još opasnije je bilo za neprijatelja. Preživeti u tom okruženju najveće oružje je bio lukavstvo ,a močvara je za to pogodno oružje…

 24. Jugoslav kaže:

  @Mengele
  ne znam koji si ti film gledao ali Austrijanci i Nemci su ovuda samo prošli, za vreme Velikog Bečkog rata. To što mrziš ove druge ne menja činjenice koje stoje u svakoj istorijskoj knjizi ili običnom turističkom prospektu. A i tvoji što su gradili pozorište su u stvari Jevreji samo ste se pokrstili pa sad kao veliki Nemci postali.

 25. Istina kaže:

  Agentura ne štedi oružje i municiju za verbalno ubistvo Istine, kada već ne može fizičko. Toliko je glupa da ne shvata da samu sebe razotkriva.

 26. stormwatch kaže:

  @Nije nego

  Aj malo proshvrljajte po statistici

  34 Miliona imaju Irsko poreklo a oko 75 miliona Britansko. Znaci 109 miliona danasnjih Amerikanaca vodi Keltsko ili Britansko poreklo.

 27. Nije nego kaže:

  @ stormwatch

  Nemci su najveca kompaktna etnija u USA . Amen !

 28. Megille kaže:

  @ Jugoslav : Tvoja istina kako se vidi iz priloženog temelji se na običnom turističkom prospektu. Pa dotle ti se i doseže tvoje znanje o istoriji Subotice. Cccccc…

 29. Istina kaže:

  Jugoslav širi interesnu propagandu. Sve što počinje sa „jugo“ je deo cionističkog projekta Jugoslavije. Npr. njihova Jugolavija je automobil Jugo izvozila u njihovu Ameriku.

  Pogledajte matricu još jednog „Jugoslava“:

  – To što mrziš ove druge… (konstantno igraju na „mržnju drugih“)
  – Činjenice koje stoje u svakoj istorijskoj knjizi ili običnom turističkom prospektu… (oni falsifikuju istorijske knjige i pišu propagandne prospekte)
  – A i tvoji što su gradili pozorište su u stvari Jevreji… (kakvog li „iznenađenja“!)

OSTAVITE KOMENTAR