VOICE: Meštani zahtevaju hitno obustavljanje probnih bušenja nafte na Paliću

Meštani Palića pored Subotice više od mesec i po dana trpe, kako kažu, užasnu buku, smrad i udišu prašinu usled istražnih radova na iskopavanju nafte i gasa koje sprovodi Naftna industrija Srbije (NIS).

Time je njihov život, posebno tokom marta, piše danas Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), postao nepodnošljiv, dok iz NIS-a poručuju da imaju sve potrebne dozvole za radove.

Meštanin Ludoške ulice na Paliću, Zoltan Miković, čija je kuća svega 100 metara od probnih bušotina, rekao je da u toj ulici „više nema života za njegovu porodicu“ i da je uplašen za njihovu bezbednost jer se njegovo domaćinstvo snabdeva vodom iz sopstvenog bunara, te strepi zbog mogućeg zagađenja.

„Nisam sagradio kuću za moju porodicu da bi bušili ovde i to ne jednu, nego četiri bušotine. Niko nas nije obavestio iz NIS-a da će se ovde bušiti nafta, niti nas je bilo ko pitao da li smo saglasni sa ovakvim radovima. Ovde je za nekoliko nedelja prošlo više stotina kamiona. Za nekoliko dana se nakupi toliko prašine, da ne može više ni da se izlazi u dvorište“, naveo je Miković.

Zemljoradnik Andrija Rožumberski, čija je kuća u komšiluku kuće Mikovića, rekao je za VOICE da je njegova porodica ugrožena i da nije više voljan da tamo živi s četvoro dece.

„Buka, prašina, smrad. Jedno veče sam osetio smrad kakav još nikad u životu nisam osetio, nešto nalik na mulj ili septičkoj rupi. Mi smo taj salaš kupili da živimo na miru, van žege i daleko od kuća. Kad je bušotina bila aktivna, u martu, deca nisu smela da izađu na ulicu. Noću ne otvaram prozore jer ne mogu provetravati zato što zuji, vibrira. Sad službeno lice iz grada treba da izađe da izmeri nivo buke – to treba da se plati“, kazao je Rožumberski.

S druge strane, iz NIS-a navode da poseduju sve neophodne dozvole za obavljanje probnih radova, da koriste savremenu i bezbednu opremu za rad, „kako po zdravlje ljudi, tako i po životnu sredinu“ i da „poštuje sve domaće i evropske ekološke standarde“, piše u odgovoru.

Dodaje se da će sve eventualne štete koje izazove, kompanija u potpunosti nadoknaditi.

Po informacijama iz Pokrajinskog sekretarijata za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj, nije bilo pritužbi meštana Palića zbog buke, prašine i radova tokom noći, niti inspekcijskog nadzora tog sekretarijata.

Sekretarijat je poručio da će zahtev VOICE za pristup informacijama od javnog značaja povodom radova NIS na Paliću, „tumačiti i kao prijavu za vanredni inspekcijski nadzor, te će u najkraćem periodu Rudarski inspektor… proveriti poštovanje regulative vezano za zaštitu životne sredine“.

Nevladine organizacije međutim upozoravaju na kršenje prava građana ocenjujući da ovakvi radovi dugoročno mogu ostaviti štetne posledice po zdravlje ljudi i životnu sredinu.

Aktivista Centra za ekologiju i održivi razvoj (Cekor) iz Subotice Zvezdan Kalmar rekao je da takve istražne bušotine svega nekoliko desetina metara od naseljenog područja, „svakako predstavlja kršenje prava građana da budu informisani o aktivnostima koje mogu da utiču na njihov život i njihovu životnu sredinu“.

 

Beta/DanasKOMENTARI

 1. Istorija kaže:

  Rusi buše tamo…naftna industrija Srbije je njihovo vlasništvo…

 2. Afet kaže:

  Ima da cuti te dok nednademo naftu

 3. Eden kaže:

  Ma kakvo informisanje! Kakvi bakrači!! Jesu li ti ludi pa vade ‘naftu’ bušotinama na kućnom pragu stanovništva??? Baš je epidem Kon bacio juče peškir i zatvorio svoju face book stranicu… a jašio na koroni mesecima!!! Koliko se sećam, bušenje nafte i trovanje građana na Paliću nije spominjao. Valjda korona i smrad od nafte i gasa ne ubijaju jednako. Kada se smrdljivim bušotinama pridruže one bombe s osiromašenim uranijumom koje su svojevremeno ‘posađene’ u Palić, biće veselo. Pitka voda je sve manje ‘pitka’, voda u Paliću je sve manje za kupanje… a turizam cveta. Moraće se ponovo – i to jeftino – angažovati Kinezi s nekim njihovim otkrićem poput maski za lice od recikliranog smeća da se spasimo smrada od užasa. Ma čoveče, ne treba nama nekakav ekolog da nam soli pamet nekim ulepšanim informacijama kada i sami znamo koliko je otrova u svakoj od bušotina nafte!!! Pogotovo jer su taj otrov kroz bušotine odobrile sve inspekcije… ekolozi… epidemi…zdravstveni radnici kojima treba tapšikovati… Znači… ćao do narednog pomora.

 4. Weng kaže:

  Mikovića znam kod njega je ulica asvalt.busotina je dalje i bušotina je opasana nasipom.
  Istina naši buse naftu jer sama stoje naše ne plaćamo druguma.
  I ne preterujte anti srpski mediji.
  Inače kome njivu uzmu za bušotinu
  Plaćaju to vlasniku.

 5. pista kaže:

  Na Supljaku je zaustavljeno busenje zbog prirodnog rezervata i to nakon intervencije direktorice Palic-Ludas (naravno preko SVM koja ju je postavila)). Kako ta ista gospodja sada ne potegne svoje veze posto je ujedno i predsenica MZ Palic?

 6. Gligorije kaže:

  To kad je bilo na supljaku zaustavljeno, tada Rusi jos nisu bili vlasnici Nis-a.

 7. Eden kaže:

  @ pista ,znaš zašto gospođa ne ‘poteže’ ? Zato , jer bi joj Pućin poručio ‘No,No’ preko AV-a.

 8. Rax kaže:

  Palic pripremaju, kao za neki turizam, a oko tog epicentra svugde buse naftu. Cudno planiranje turizma u srbiji, sve strucnjak do strucnjaka. Prije nego sto se pocne razmiljati o nekoj novoj vlasti, treba kazniti sve te , koji su svu vojvodinu prodali rusima i naci vojvodjane, koji ce nam vratiti dostojanstvo i imovinu.

 9. Gligorije kaže:

  Vojvodjani Vojvodjanima i Vojvodini.

 10. Pera kaže:

  Da NIS nije „ruski“ nego „američki“ sve ove farse sa „brigom za interese građana“ ne bi bilo.

 11. mm kaže:

  Pored svih tih busotina dali Palic mozemo zvati turistickom destinacijom Sta turisti da gledaju…. busotine!

 12. Oki kaže:

  A šta se više q..čite sa tim Palićom, pa to nije ništa drugo do jedna velika septička jama, puna fekalija što palićkih, što subotičkih. Nema tamo više mesta nekom turizmu, dok sve ne krene da se radi samo u tom pravcu. Od zakona koji bi morao da se poštuje, pogotovo ekoloških. Pa do ponašanja pojedinca koji neće pikavac baciti na trotoar već ugasiti na zato određeno mesto.

 13. chau bau hau kaže:

  @ Oki

  Nemas ti pojma. Da li si bio u zadnje vreme kod precistaca i video kakva se voda uliva u jezero u tom prvom sektoru?
  Verujte mi da mi je doslo da skocim u vodu i zaplivam. Jednostavno voda je cista, providna, ima puno riba i ptica.
  U sledecim sektorima voda je nazalost losa i prljava. žTreba se izvaditi mulj
  Iz precistaca definitivno izlazi sada cista voda.

 14. Oki kaže:

  @Čau bau
  Pa izvini bato od početka ’70-tih godina sva kanalizacija ide u jezero Palić, i ti možeš reći da je to bubar želja, ha tvrdim da je to septička jama.

 15. anonimus kaže:

  Krenulo je .

  Mitrović Koste Trifun

  -nastavak slijedi-

OSTAVITE KOMENTAR