Zaboravljeni subotički enterijeri: Malo gledalište

Februara 1953. godine otpočelo se sa radovima na adaptaciji bivše bioskopske sale u moderno malo pozorište. Velika pozornica nije mogla više da primi obilan repertoar teatra, naime, subotičko pozorište je od 1951. godine imalo i Muzičku granu – OPERU. Stoga je predviđeno da se muzička i dramska dela koja iziskuju veliku scenu izvode na velikoj, a sva ostala na maloj pozornici.

Prilikom adaptacije najveći problem bio je stvoriti pozornicu u dimenzijama koje će omogućiti nesmetano prikazivanje dramskih dela. Izradom portala na račun gledališta to je uglavnom i postignuto. Ulaz u salu predviđen je iz balkonskog foajea.  Mala pozorišna dvorana mogla je da primi oko 350 posetilaca. Zidovi sale bili su tapacirani i dekorisani užetom, dok je u donjem delu izrađena lamperija sa politiranim orahovim furnirom. Sala je osvetljena indirektnim svetlom i to fluoroscentnim cevima.

LanskyKOMENTARI

 1. Laki laky kaže:

  Imali operu…eh, sad zavicajne večeri
  .

 2. Aleksa kaže:

  Za vreme II.Svetskog rata u Subotici nije bilo pozorista, a u pozorisnoj sali je bio bioskop, a u dvoristu pozorista Letnji bioskop. Nakon rata osniva se pozoriste a bioskop se seli u bivsu Balsku dvoranu pod nazivom Bioskop Mala Sala, koji nakon izvesnog vremena menja naziv u Zvezda a 1952.godine se seli u ulicu Brace Radica, gde je i „preminuo“.
  Bioskop Mala sala mi je bio najomiljeniji bioskop, dvorana oblozena tekstilnim tapetama, sve je odisalo nekom tajanstvenoscu, za nas decu odlazak u bioskop je bio poseban dogadjaj. Gledaliste je bilo po sredini podeljeno na dva dela, pa su se i karte prodavale, npr. 5.red desno ili 5 red levo. Tu su bile i lože koje se vide na srednjoj slici u pozadini.
  Isto tako postojala je i pozornica na kojoj je bilo bioskopsko platno,a koja je ponekad sluzila i za koncerte, posebno mi je u secanju ostao koncert velikog zabavnog orkestra pod vodjstvom Josipa Kovaca, uz pevace Imre Pantic, Josip Stantic Bunjevac i drugi.
  Eto, to mi je isplivalo iz tame proslog vremena. Bilo je to zlatno doba bioskopa.

 3. srbenda iz backe toplole kaže:

  Sve me mi se nesto “ pricinjava“ da su na slici duo DD. Mirjana Pejic i Vanja Stojkovic!! Ako gresim, molim ispravku!!

 4. u inat svima kaže:

  Laki je bas STVOREN za operu!!Paaaaa mu ocigledno samo TO nedostaje!!

 5. Aleksa kaže:

  E moj Lansky, steta truda. Vidite da ovo nikoga ne interesuje. Na jedan bezazlen tekst sam dobio cak i minus. Bravo!

OSTAVITE KOMENTAR