Zapaljen badnjak u Subotici

Više od 1.000 Subotičana zajedno je zapalilo badnjake i proslavilo Badnje veče na gradskom trgu gde su Srspki kulturni centar „Sveti Sava“ i Srpska pravoslavna crkvena opština organizovali prigodan kulturno – umetnički program.

badnjak 1

Foto: Blic

Badnjak je jutros isečen u šumi na Makovoj sedmici, a povorka koju je predvodio Božić Bata večeras je iz porte hrama Vaznesenja Gospodnjeg stigla u centar grada gde je održano osveštenje i paljenje mladog badnjaka.

badnjak 2

U programu su učestvovali učenici koji su sugrađanima uz tradicionalne narodne i božićne pesme i poruke prepričali običaje i verovanja, a građanima se obratio i otac Zvonko Angelovski.

badnjak 3

– Jedan ruski naučnik postao je poznat po tome što je otkrio u klinastim pismima Mesopotamije da je jedno drevno pleme Adamiti imalo ovakav običaj kao što i mi imamo. Adamiti su palili hrastovo drvo jer je hrast bio njihov simbol besmrtnosti i večnosti. Dok su ga palili plakali su i tugovali za izgubljenim rajem, izgubljenom večnošću i besmrtnošću, ali su pritom pevali molitvene ritualne pesme pune optimizma. Ponesite mir u svojim srcima i u vaše domove. Gde god da živite i gde god da radite, uvek uz sebe i oko sebe stvarajte atmosferu božanskog mira, radosti i ljubavi – poručio je Angelovski.

badnjak 4

BLIC

 KOMENTARI

  1. Megille kaže:

    Po običaju vernici su palili badnjak u krugu dvorišta pravoslavnih crkava. A ovo na gradskom trgu više liči na narodno veselje nego na verski praznik Božića…

OSTAVITE KOMENTAR